5 стадій прийняття неминучого

Існує 5 стадій прийняття неминучого, виділених американським психологом. Їх проходить кожна людина, в житті якого трапляється якась страшна подія, хвороба або смерть близької людини. Тривалість етапів залежить від стійкості психіки.

Життя кожної людини складається не тільки з радості і щасливих моментів, але і сумних подій, розчарувань, хвороб і втрат. Щоб прийняти все, що відбувається, потрібна сила волі, необхідно адекватно бачити і сприймати ситуацію. У психології виділяють 5 стадій прийняття неминучого, через які проходять всі, у кого в житті трапляється непростий період.

Дані стадії були розроблені американським психологом Елізабет Кюблер-Росс, яка цікавилася темою смерті з дитячих років і шукала правильний спосіб померти. Надалі вона багато часу проводила зі смертельно хворими вмираючими людьми, допомагаючи їм психологічно, слухаючи їх сповіді і т. п. В 1969 році вона написала книгу про «Смерть і вмирання», яка стала бестселером у своїй країні і з якої читачі дізналися про п’ять стадій сприйняття смерті, а також інших неминучих і страшних подій в житті. Причому вони стосуються не лише самого вмираючого або того, хто перебуває у важкому становищі, але і її близьких, які переживають цю ситуацію разом з нею.




Отже, 5 етапів прийняття неминучого. До них відносяться:

Заперечення.

Людина відмовляється вірити, що це відбувається саме з ним, і сподівається, що цей страшний сон коли-небудь закінчиться. Якщо мова йде про смертельний діагноз, то вважає його помилкою і шукає інші клініки та лікарів щоб його спростувати. Близькі у всьому підтримують людину, яка страждає, адже вони теж відмовляються вірити в неминучий кінець. Нерідко вони тільки втрачають час, відкладаючи так необхідне лікування і відвідуючи бабок-ворожок, екстрасенсів, лікуються у фітотерапевтів та ін. Мозок хворої людини не може сприймати інформацію про неминучість кінця життя.

Гнів.

На другому етапі прийняття неминучого людину мучить пекуча образа, жалість до себе. Деякі просто впадають у лють і весь час питають: «Чому я? Чому це сталося зі мною?»

Близькі і всі інші, особливо лікарі, стають найстрашнішими ворогами, які не хочуть зрозуміти, не хочуть лікувати, не хочуть слухати і т. д. Саме на цій стадії людина може посваритися з усіма своїми родичами і ходити писати скарги на лікарів. ЇЇ дратує все – як сміються здорові люди, діти і батьки, які продовжують жити і вирішувати свої проблеми, які що стосуються її.

Торг або угода.

На 3-му з 5-ти кроків прийняття неминучого людина намагається домовитися з самим Богом або іншими вищими силами. У своїх молитвах вона обіцяє йому, що виправиться, зробить те чи інше взамін на здоров’я або інше важливе для нього благо. Саме в цей період багато починають займатися благодійністю, поспішають робити добрі справи і встигнути хоч трохи в цьому житті. У деяких з’являються свої прикмети, наприклад, якщо листочок з дерева впаде до ніг верхньою стороною, значить чекають гарні новини, а якщо нижньою – то погані.

Депресія.

На 4 стадії прийняття неминучого людина впадає у депресію. У неї опускаються руки, з’являється апатія і байдужість до всього. Людина втрачає сенс життя і може робити спроби суїциду. Близькі так само втомлюються боротися, хоча можуть і не показувати цього.

Прийняття.

На останній стадії людина упокорюється з неминучим, приймає його. Смертельно хворі люди спокійно чекають фіналу і навіть молять про швидку смерть. Вони починають просити вибачення у оточуючих, розуміючи, що кінець близький. У випадку з іншими трагічними подіями, що не стосуються смерті, життя входить у своє звичне русло. Заспокоюються і близькі, розуміючи, що нічого вже змінити не можна і все, що можна було зробити, вже зроблено.




Треба сказати, що не у всіх стадії протікають в даному порядку. Їх послідовність може змінюватися, а тривалість залежить від стійкості психіки.

Ви читаєте статтю: 5 стадій прийняття неминучого. Не забудьте розповісти друзям!

Перегляньте також

Фітнес-тренер: тренуйся на карантині, не встаючи з дивану
Залишайтеся здоровими та фізично активними!
Як розрізнити симтоми грипу і коронавірусу - офіційно
ВООЗ оприлюднило порівняльну таблицю симтомів коронавірусу, грипу та застуди
Як тренуються в настільний теніс - в це важко повірити
В мережі з’явилося відео тренувань чемпіонів гри в настільний теніс. У швидкість реакції і інтенсивність гри важко повірити!
Як підписати декларацію з лікарем
Офіційна інструкція від креівника Міністерства охорони здоров’я.
Артеріальний тиск - таблиця норм по віку
Перевіряйте і будьте здорові!